Прозрачната къща в Япония

Ако не обичате уединението и самотата, то прозрачната къща в Япония е точно за вас. Построена е от Sou Fujimoto Architects и е известна под името „House NA”. Тази постройка блика от светлина и простор, а моментите за усамотение са забравени.

прозрачната къща в ЯпонияКъщата е висока, изградена от прозрачни стъкла и открити бели рамки. Всичко това разкрива какво се случва в къщата на всеки, който мине покрай нея. Едно доста дръзко и нестрандарто решение от страна на създателите. Из цялото вътрешно пространство са направени 21 малки нива свързани с малко на брой стъпала. Големината на нивата варира от 21 до 81 квадратни метра. Така цялата къща всъщност има много на брой малки стаи и големи тераси

Над входа на къщата има навес, а през входната врата се влиза във широко фоае. След него на по-долно ниво се намира гостната, а на по-горно ниво кухнята, която преминава във всекидневна и трапезария. На това ниво има голяма платформа, която се издига и превръща в по-малки. Тези места са за сядане или се използват като работно място. На най-горното ниво е спалнята с библиотека и много малко тесари. Тук изобилства от светлина. Още по-нагоре има дрешник, а в короната на къщата е банята.

По стените на удивителната къща има и завеси, които дават възможност за лично време на живеещите в къщата. Завесите се спускат най-вече през ноща.

Фирмата е изградила подово отопление в хоризонталните платформи, както и контакти, които почти не се забелязват. Всички съоражение за вентилация, отопление, климатизация и вода са в задната дебела северна стена на сградата.

С оглед на доста отвореното пространство в прозрачния дом, не е препоръчително там да живеят двойски с деца. Всъщност къщата е конструирана, за да предостави място на работещи двойки. Тя е разположена в спокоен жилищен квартал на Токио на 592 квадратни метра площ.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *