Съвети за дълголетие от 103 годишен доктор

Още една доза вдъхновение никога не е излишна. Случайно попаднах на статия, в която се описват съветите за здравословен и щастлив живот на д-р Shigeaki Hinohar – японски доктор на 103 години. Отрих за себе си доста истина в тях и реших, че трябва да ги споделя и тук 🙂 Ето какво споделя в интервю дълголетния доктор Shigeaki:

Енергията идва от това да се чувстваме добре, а не зависи от това колко сме яли и дали сме се спали много. Само си спомнете, когато бяхте деца колко често забравяхте да ядете или спите, когато си умирахте да играете и тичате навън. Защо да не запазим този начин на живот и като възрастни. Не трябва да се натоварваме със строги правила като “Време е за обяд” или “Време е за вечеря”.

Всички дълголетници, независимо от тяхната националност, раса и пол, имат едно общо нещо – не са с наднормено тегло. За закуска аз пия кафе, чаша мляко и сок от портокал със 1 супена лъжица зехтин. Зехтинът е много полезен за артериите и пази кожата здрава. На обяд хапвам мляко с бисквити или нищо, когато съм твърде зает, за да ям. Когато съм фокусиран върху работата си, никога не огладнявам. За вечеря хапвам плодове, малко риба и ориз, а два пъти седмично – 90 грама немазно месо.

Планирайте. Моят график за лекции и обичайната ми работа в болницата е запълнен за 1 година напред. А след 2 години смятам да отида на Олимпийските игри в Токио.

Не е нужно да се пенсионирате, но ако много искате – в никакъв случай по-рано от 65-годишна възраст.

Споделяйте знанията си. Давам по 150 лекции на година – 100 на ученици, а другите на бизнесмени. Обикновено говоря по 60-90 минути прав, за да съм здрав.

Ако доктор ви препоръча някакъв тест или операция, попитайте го дали би подложил на същото нещо жена си или децата си. Противно на общоприетото схващане, лекарите не могат да лекуват всичко и всички. Така че, защо да си причиняваме излишна болка от една ненужна операция. Аз вярвам, че животните и терапията с музика могат да направят повече, отколкото си представят повечето лекари.

За да сте здрави, винаги изкачвайте стълбите, вместо да позлвате асансьора и сами се грижете за багажа си. Аз взимам по 2 стъпала наведнъж, за да се раздвижват мускулите ми.

Болката е една мистерия и най-добрия начин да я забравим е като се забавляваме. Болниците трябва да осигуряват основните нужди на човек – всички имаме нужда от забавление. Затова в нашата болница имаме терапии с животни и с музика, както и арт терапии.

Спрете да мислите за трупането на повече и повече материални неща. Запомнете – когато дойде смъртта, няма да вземете нищо със себе си.

Науката сама за себе си не лекува хората. Тя третира всички ни по еднакъв начин, но болестите са индивидуални. Всеки човек е уникален и болестите са свързани със сърцето му. За да познаваме болестите и да ги лекуваме се нуждаем от много по-големи познания не само от медицина.

Животът е пълен с инциденти. Спомням си през март 1970 г., когато бях 59-годишен, пътувах от Токио до Фукуока. Самолетът беше отвлечен от фракция на японската комунистическа лига. Прекарах следващите 4 дни завързан за седалката при 40-градусова горещина. И като лекар, аз погледнах на ситуацията като експеримент. Беше удивително да установя как организмът се забавя в кризисна ситуация.

Открийте своя пример за подражание се опитайте да постигнете повече от него.

Прекрасно е да имаш дълъг живот. Първите 60 години от живота си работим за семейството и за постигане на своите цели. А след това трябва да насочим усилията си в полза на обществото. От 65 години аз работя като доброволец. И до ден днешен работя по 18 часа всеки ден от седмицата. И се наслаждавам на всяка минута.

[alert-success]Д-р Shigeaki Hinohar е най-възрастният практикуващ лекар в Япония, а и в света. Той е председател на съвета на настоятелите в болница Сейнт Люк в Токио, изнася лекции за правилно хранене и щастлив живот в цялата страна. Самият той обаче е най-големият пример за подражание.

Д-р Shigeaki е издал около 150 книги след 75-ия си рожден ден, една от които – „Living Long, Living Good” – е продадена в 1,2 млн копия.[/alert-success]

 

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *