Разходка сред прекрасните Родопи.

Просто няма как да не ви разкажа за много, много, много хубавите ми впечатления от родопския край и невероятните места, до които се докоснах. Тази планина е толкова завладяваща, че реших да се осъществят още много посещения натам. Престоят ми там беше 8 дни – най-добре прекараните дни през годината! Ето с какви природни забележителности и обекти се сблъсках, преживявайки моята разходка в Родопите:

1. Яз. Доспат и гр. Доспат – много голям язовир, скътън сред борова гора. Гледките по пътя около язовира са прекрасни и наистина зареждащи с енергия. Град Доспат не е нищо особено, но има вили с много хубав изглед към язовира и в самия град е много евтино. Можете да ядете на воля и да гледате язовира по цял ден. Няма да омръзне!

2. Църквата в Батак – определено всеки себеуважаващ се българин трябва да посети това място! Историята е покъртителна, мястото също. Свързана е с Априлското въстание, когато това място е било единственото укритие на батачани от турското нашествие. Около 2000 мъже, жени и деца са преживели там 3 нощи по зверски труден начин и са загинави в името на България!

Църквата в Батак

3. Яз. Батак. Направихме почти пълна обиколка на целия язовир и не съжалявам. Прекрасно е около язовира и все още незастроено.

яз. Батак

4. Пещерата Дяволското гърло. Определено е зловеща, но гледката е един път. Не е подходяща за всеки, защото има 288 изключително стръмни стъпала, които трябва да се изкачат до изхода. Не е непосилно, де 🙂

5. Ягодинската пещера. Много стара и красива пещера. Има мнощество сталактити и сталагмити, които са се образували с течение на хиляди години от течащата вода. Освен това пещерата е известна с образуването на естествените си перли. Чудно нещо са! Доста ги гледах и си казвах: “Какво нещо е природата!”. Прехода в тази пещера е около 1 час, при температура 6 градуса, но гледките ме накараха за забравя за това.

За жалост няма как да сложа снимки от пещерите, понеже снимането в пещерите е забранено, а и така или иначе снимките не се получват (опс..).
 

6. Буйновско и Триградско ждрело. Тук има само една дума – ЗАВЛАДЯВАЩИ. Бих минала оттам още много пъти.

20130819_111040

7. Теснолинейката в Добринище. Както предполагам знаете теснолинейката представлява железопътни релси, които са по-малки от нормалните. Съответно по тях се движат и по-малки влакове. За жалост не успях да видя малкото влакче от близо, но на няколко пъти го застигахме по пътя.

8. Предела. Това е мястото, където се разделят Рила и Пирин. Няма кой знае какво за гледане освен, че се виждат върхове от Пирин, от Рила, а от дясно се виждат и Родопите.

9. Парк за танцуващи мечки – с. Белица. Ох… пътят от селото до самия парк е много ЛОШ. Ако не сте заклети фенове на мечки, по-добре изчакайте докато го оправят (така и не разбрах кога ще е). Иначе паркът е много добре направен и е една благородна инициатива. Там са спасени много танцуващи мечки, които са били тормозени по всевъзможен начин от стопаните им преди да бъдат приети в парка. Успях да видя как някои имат разранена уста от веригите, а други изглеждаха доста изтормозени. Все пак мечката си е мечка и често казано въпреки добрата обезопасеност ме хвана страх.

Парк за танцуваши мечкипарк за танцуващи мечки

10. Село Лещен и село Ковачевица. Ако искате да видите как са живели вашите пра-пра баби и дядовци, това е мястото! Впечатлена съм колко се е запазил стария начин на живот в тези села. Къщите са изключително стари, покривите нямат керемиди, а за асфалт (особено в с. Ковачевица) и дума не може да стане. Просто вижте:

с. Ковачевица

11. Гр. Брацигово. Единственото, което ще запомня от този град е механата, в която НЕ ПРЕДЛАГАХА супи. Доста странно…

12. Вилно селище Атолука. Това е мястото е с най-екологично чистия въздух на целия Балкански полуостров. Селището е малко, но има достатъчно красиви вили, полянки и много цветни лехи. Като излязло от картинка беше това място.

вилно селище Атолука

 Само не тръгвайте да го търсите на картата – няма го. Селището се намира след с. Равногор край Брацигово.

13.Широка лъка. Тук се намират множество автентични родопски къщи, но много от тях са реставрирани. Все пак градчето е наистина красиво с архитектурата си и разположението на къщите. От тук започва и пътят за мурсалския чай.

Широка лъка

 14. Кулата на вр. Снежанка. Панорамната гледка от кулата е ВЪРХА! Да, вярно, че съм си на връх и определено си заслужава 🙂 Има панорамно кафе, където спокойно си изпих един мурсалски чай, наслаждавйки се на чудната гледка към десетки била и върхове.

Панорамна гледка от кулата "Снежанка"

15. Чудните мостове. Както виждате на снимката, това са мостове, но не какви да е, а изградени изцяло от действието на реката. Това място ме очарова – огромни скали, разнообразни пещерни образования и рекичка, която лъкатуши между тях.

Под единия чуден мост

16. Дълбоката малка църква в село Добърско. Изключително красива църква, цялата изрисувана със стенописи, които са запазени от преди доооста време.

църквата в с. Добърско

17. Кръстова гора. По мое мнение това е християнския център на България. Мястото е много известно и събира хиляди вярващи хора. Легендата разказва, че тук е намерен част от кръста на Исус Христос. Пред самия кръст се виеше дъъълга опашка от хора, които се молеха за живот и здраве. Сред многото надяващи се хора се почувстах близо до нещо истинско и чисто…

На снимката виждате гората в средата, на която е поставен кръста и са изградени много параклиси.

Кръстова гора

Имаше още много красиви местенца, които видях и догодина обезателно ще посетя тази планина отново! А вие обмисляте ли да си направите една разходка в Родопите?

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *