Полезно ли е кокосовото масло?

Кокосовото масло е съставка, която завладява пазара все повече и повече. Кокос можем да открием почти навсякъде – от различни продукти за ядене до известни козметични средства. За последното спомага и любимият на много жени пристартяващ кокосов аромат. Но дали кокосовото масло е наистина полезно?

Съществуват доста противоречиви факти относно това дали кокосовото масло е полезно или не. Много източници го определят даже като вредно заради наличието на наситени мазнини, които представляват 90% от състава му.

Каква е истината?

Истината обаче откриваме във вече направените научни изследвания на състава на маслото. Оказва се, че мазнините, които се съдържат в кокосово масло са средноверижни мастни киселини, които значително се различават от дълговерижните наситени мазнини, съдържащи се в месото и много растителни мазнини. Вместо да се складират от тялото средноверижните мастни киселни на кокосово масло се използват директно за енергия! Освен това те не се превръщат във вреден холестерол за тялото за разлика от дълговерижните масти киселини. Това масло е и единственото с най-голямо съдържание на лауринова киселина, съдържаща се в майчиното мляко.

За какво помага маслото?

Наличието на чудодейните масти киселини спомага за метаболизма на цялото тяло, поддържа нивото на холестерола и спомага за по-добро храносмилане и обмяна на веществата. Наличието на лауринова киселина пък осигурява подобряване на имунната система.

Тъй като подобрява цялостните процеси в тялото, кокосово масло е много подходящо за отслабване. Маслото е подходящо и за готвене като замества много добре краве масло, зехтин и др, мазнини, но не трябва да се прекалява с употребата му – 2-3 с.л. на ден са достатъчни.

Къде да го намерим?

Кокосово масло се намира в магазините за диетично и здравословно хранене. Изключително важно е то да е нерафинирано, студено пресовано, за да съдържа всички ползи, които посочихме. За готвене можете да си купите също и фракция от кокосово масло.

Източник

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *