5 трика, с които да заблудите мозъка си.

Макар и най-съществената, главна и управляваща част от нашето тяло да е мозъка, той може много, ама много лесно да бъде заблуден. Вижте следващите трикове и се забавлявайте!

Как да заблудите мозъка си? Трик № 1

Вижте долната картинка

трикове

В коя посока се движи автобуса? Сигурна съм, че мислите усилено, но не достигате до никакъв отговор. Как ще ви се стори ако ви кажа, че децата отговарят много по-бързо на този въпрос. Те просто се сещат, че вратите на автобуса са от другата страна, значи той се дживи наляво! Просто е, но мозъкът ви се опитва да намери някаква сложна зависимост, защото така е свикнал.

[alert]Някои от нашите читатели бяха доста досетливи, че във Англия автобуса ще се движи надясно![/alert]

Трик № 2

трикове

Изглеждат ли ви тези червени линии различни по дължина? Коя е по-дълга? Дясната? Ако отговорът ви е “ДА”, поздравления! Вие сте напълно нормален човек, но грешите.

Вижте линиите една до друга:

трикове

Убедихте ли се, че са еднакви? Те са еднакви и на двете картинки, мозъкът ви ви е излъгъл и то жестоко. Всичко това е просто, защото линиите разположени в перспектива се разпознават от мозъка като различни по големина. Както, когато виждате човек в далечината като джудже.

Трик № 3

Искате ли пак да заблудите мозъка си? Отворете този сайт. Натиснете Старт и проследете синята точка. След това запомнете на кое място е синята топка, когато червената светлина премигва. Ще се изненадате колко неточни са отговорите ви.

Това е така защото мозъкът ви не може да прави ефективно няколко неща едновременно. Той определено не може да следи две движения отлично.Да, знам, че ви се иска, но не му се доверявайте напълно докато вършите повече неща едновременно, освен ако нямате наистина точни резултати на горния тест.

Ако статията ви харесва, моля присъединете се към страницата ни във Facebook

Трик № 4

Вижте добре:

трикове

Изглежда, че погледнато отгоре имаме правоъгълник, но когато погледнем надолу се появяват три лоста! Как става това? Просто мозъка ни вижда двуизмерната картина като 3D (да, в този случай нямаме нужда от специални очила, чудно), а третия лост е пространството между двата. Вгледайте се и ще видите.

Трик № 5

трикове

Виждате ли сиви точки в бялото пространство между квадратите? Обзалагам се, че да. Сега се фокусирайте върху едно бяло пространсто. Сивата точка вече я няма.

Това е така, защото когато гледаме с периферното си зрение се получава притискане от един неврон в окото на съседните му неврони. Така клетките от периферията не могат да предадат имулса си, защото съседните им вече са активирани от белите линии. Мозъкът получава сигнал от по-малко на брой клетки и интерпретира цвета като сив. Целият този процес се нарича латерално задържане. Невероятно, нали?

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

2 thoughts on “5 трика, с които да заблудите мозъка си.”

  1. Много интересна статия! :] Наистина е невероятно това как може да заблудиш мозъка си и всъщност осъзнаваш, че човек не е съвършен. А колкото до първият трик, за автобуса, мога да кажа, че в някои страни като Англия (страни с обратно движение) автобуса ще се движи на дясно. Така че е хубаво все пак да се уточни за коя страна е този трик и както в дали напред или назад трябва да се движи автобуса. И тогава вече ще може да се отговори точно на въпроса в коя посока обозначена на картинката се движи автобуса. :] А между другото първият път като я видях тази загадна, да си призная честно, се заблудих. ;д Както би се заблудил и всеки човек в първия момент. :] Пожелавам ти да пишеш още такива интересни статийки за напред.

    1. Благодаря ти за коментара. Ще доуточня, каквото трябва в статийката. 🙂 Ще има още много интересни статийки, така че очаквай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *