8 ефективни начини за събуждане

Днес ще ви представя няколко начина, чрез които ще накарате тялото си да стане от привличащото го легло. Когато сте недоспали е наистина трудно да станете, но понякога се налага.

Как да станете, когато сте изморени и недоспали?

 

  1.  Наглаете си алармата на най-силния и дразнещ звук, за да я чуете
  2.  Нагласете я в часа, в който наистина трябва да станете.
  3.  Сложете алармата надалеч от леглото, за да можете да се протегнете, за да я спрете, а най-добре е да трябва да станете.
  4.  Щом станете и спрете алармата веднага си вземете някаква топла дреха. Така няма да се налага да се връщате на топло в леглото. [Важи най-вече за зимата].
  5.  Измийте си лицето със хладна вода, за да се разсъните.
  6.  Светнете лампите навсякъде или дръпнете пердетата, за да влезе слънчева светлина.
  7.  Кафето е задължително.
  8.  Слушалки и весела музика ще ви разсъни допълнително. Ако е възможно, докато си правите кафето, пуснете телевизора.

[alert-success]Или просто си вземете някои от тези иновативни аларми за поспаланковци.[/alert-success]

Защо е трудно да се събудим даже и когато сме спали достатъчно?

Най-лесния начин за ставане е да следите циклите на съня си. Те са общо пет на брой. През първите 4, спим по-леко или тази фаза се нарича NREM (Non-Rapid-Eye-Movement). Втората фаза се нарича REM(Rapid-Eye-Movement) и през нея спим най-дълбоко и сънуваме. Поотделно тези фази траят от 90 до 110 минути като първата заема около 80% от целия ни сън, а втората около 30%. Добре е човек, да се буди през NREM фазата, в началото й, когато не спи толкова дълбоко. Имайте предвид, че след като мине първия цял цикъл, REM фазата започва да заема по-голямата част от съня, а NREM фазите, по малката част. Ето защо, когато спим повече, се събуждаме все по-трудно. Просто трудно улучваме по-леката фаза сън.

  • Простите изчисления показват, че за да се наспите са ви нужни поне 8 часа сън. Тъй като фазите са пет и траят по най-малко 90 мин, това прави поне 7 часа и половина сън.

Изводът е: Ако не искате да преживявате трудното ставане, следващия път просто си легнете навреме. И не мразете ранното ставане. По-дългият сън не помага. 

 

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *