Комбуча – магическата гъба!

Сега ще ви разкажа за сблъсъка ми с една много древна и интересна напитка, наречена комбуча, която всъщност се оказа и изключително здравословна. Комбуча е гъба, която ферменира като се остави в разтвор от чай, газира се естествено и е жив детоксинатор… и на всичкото отгоре съдържа алкохол! Звучи чудно, нали? Продължавайте да четете. 🙂

Сдобих се с напитката от кутия, наречена Goodbox – абонаментна услуга, чрез която всеки месец получавате кутия, пълна с около 10 подбрани био продукта (козметика, нещо за хапване, за пийване и нещо за домакинството). И така реших да си поръчам кутията, а напитката, която беше вътре – Комбуча страшно много ме впечатли… Дойде в ето този вид:

2015-08-26 19.09.35

Вече вероятно много искате да знаете какво е това Комбуча. Разрових се за малко повече информация и за моя изненада още през 250 г. пр. Хр. китайци консумирали този елексир и дори го наричали “напитката на безсмъртието”. По-късно тя се е разпространила и в Европа, и най-вече Русия. Днес вече комбуча е призната за като едно от най-ефективните средства на алтернативната медицина при борба със сериозни имунни заболявания.

Как се приготвя комбуча?

Нужни са ви:

  • културата комбуча
  • чай
  • вода
  • захар

Културата комбуча представлява гъбата Medusomyces gisevii Lindau, която наподобява жилава мембрана под формата на плосък диск. Тя живее в хранителен разтвор от чай и захар, в който постоянно се размножава – точно затова е известна като „чаена гъба”. Именно докато се храни, комбуча предизвиква разнообразни процеси на синтез и разпад, вследствие на които отделя ценни вещества с лечебни свойства.

[alert-announce]

Състав на гъбата-майка:

Дрожди: Schizosaccharomyces Pombe (основно), Saccharomyces Ludwigii, Тorula utilis, Аpiculatus, Pichia fermentans, Mycoderma.
Бактерии: Acetobacteria xylinum, Gluconobacter bluconicum, Acetobacter xylinioides, Acetobacter aceti/ketogenum/ pasteurianum.

Състав в напитката:
Органични киселини: глюкоронова киселина (за наличието й все още се води спор), глюкорова, млечна, оцетна, ябълчена, танинова, оксалова§усинова киселина

Витамини: витамин C, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина, витамин B12 (кобаламин)
Ензими: бромелаин, папаин
Бета-глюкани

[/alert-announce]

Всичкото това богатство от съставки подобрява храносмилането, работата на черния дроб, бъбреците. Напитката има мощен детоксинираш ефект и е изключително ефективна в борбата с токсините. Бета глюканите, които влизат в състава на комбуча, имат свойството да неутрализират свободните радикали и да подпомагат имунната система.

Вероятно вече искате да си направите от тази напитка, но аз ви съветвам първо да си купите готова такава, за да разберете дали вкуса й ще ви допадне. Комбуча произвеждаме в България и можете да си купите от тук. А ако все пак държите да си направите домашен елексир – тук е описано как става това.

Лично за мен вкусът е леко странен – нещо от сорта на шапанско, но по-сладко и с вкус на грозде. А за ефект от напитката не мога да кажа, тъй като смея да твърдя, че имам бърз метаболизъм, а и наскоро започнах да я пия. Несъмнено обаче Комбуча е много интересна напитка!

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *