Коледни обичаи в Испания

Feliz Navidad или Весела Коледа казват испанците. Сигурно не знаете, но те имат доста различия в коледните обичаи, както и доста прилики с нас. Испания ми е любимата страна и на този светъл празник реших да ви разкажа за коледните традиции там.

Коледните ваканции за всички в Испания започват още на 22 Декември, когато се провежда традиционно Националната Лотария за Коледа. Тогава се раздават много и големи парични суми и участват наистина много хора.

Бъдни вечер

Бъдни вечер в Испания

Бъди вечер в Испания се нарича Nochebuena (Ночебуена) и се празнува семейно на 24 Декември. Типично ястие за вечерта е пуйката, но в днешно време всичко опира до вкуса на всеки. Все пак има някои типични сладки като: polvoron, mazapan, turron (полворон, масапан и турон). Туронът представлява ядки във смес от мед, яйце и захар и е много вкусно. Останалите две също съдържат ядки.

В 00:00 много семейства отиват на църква, където на специално празненство “Misa de gallo” ( Миса де гайо) се посреща раждането на Исус Христос.

Коледа

25 Декември в Испания се нарича Navidad (Навидад) и на този ден се чества раждането на Исус във Витлеем (на испански Belen). Вечерята е отново семейна и подобна на предишната вечер. Само в някои общини в Испания на този ден децата очакват подаръците си от дядо Коледа, който тук наричат Papa Noel.

Нова година

Вечерта на 31 Декември испанците наричат Nochevieja (Ночевиеха). Изпращането на старата година не е семеен празник, както и при нас. Испанците имат една много забавна традиция малко преди да настъпи 00:00. В последната минута на старата година започват 12 камбанни удара като на всеки един трябва да се изяде по 1 гроздче. Който успее, го чакат 12 месеца щастие и благополучие. Ако не ви се вярва, вижте тук как едно семейство посреща новата година:

Празникът на Reyes Magos

5 и 6 Януари са дните на Reyes Magos (Тримата Крале), които всички деца очакват, защото тогава те получават своите подаръци. Тези два дни са едни от най-веселите и забавните. На 5 Януари следобед започва Парадът на Тримата Крале – улиците са пълни с хора, светлини и тържествени звуци, на различни места има разположени сцени от Раждането, а тримата Крале яздят коне и хвърлят лакомства на децата. В тази нощ Кралете минават през къщите на децата и им оставят подаръци. Доста по-различно е от българската традиция, но пък и е доста забавно.

На сутринта на 6 Януари традиционно се яде Roscon de Reyes (Роскон де Рейес) – сладкиш украсен с плодове, а вътре се слага късмет. Да, испанците вместо нашата традиционна баница с късмети, хапват нещо като кекс. Ще ви издам една тайна сега. Преди време се пробвах с мои приятелки да правя този Roscon и да ви кажа, получи се доста странен  на вкус, но хубав на вид:

roscon de reyes

 

reyes magosВсе пак да ви разясня кои са тези Трима Крале. Имената им са Мелчор, Гаспар и Балтасар, които според Новия Завет, пътували през ноща, за да занесат подаръци на новородения Исус. От 1885 година насам Испания отбелязва този ден с парад и раздаване на подаръци.

 

 

 

 

След всичко прочетено сигурно се досещате, че испанците, освен типичните гирлянди, лампички и топки, украсяват домовете и улиците си с Тримата Крале и сцени от раждането на Исус във Витлеем. Интересни традиции имат и доколкото знам повечето се спазват.

Весели празници!

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *