Из планините на България – част 2

Ето, че дойде ред и на второто ми пътуване из красивите български планини. За разлика от миналата година, този път знаех какви красоти ме очакват, но съм се лъгала, защото отново се изумих! Такава красота и толкова зареждащи места, никъде няма…

Приказката започна в град Смолян. Градчето е много приятно, сгушено в гората, баиресто, но много красиво.В района има наистина много неща за гледане, но ние се насочихме към малко по-далечно място  –>

Дяволски мост

На 50 км от Смолян, край Ардино, се намира Дяволският мост, който е построен още през 16 век. Доколкото разбрах той е свързвал България с Егейско море и като цяло е бил важен търговски път. Мястото е много очарователно! Може би едно от местата, които останаха в сърцето ми. Самата големина и начинът, по който е построен, и природната красота…  не могат да бъдат описани.

rodopi rodopi

 

Перперикон

Така се нарича голямо каменно селище от преди 8000 години! Счита се, че тук са живели траки, римляни, византийци и българи. Интересното е, че според историята, при траките градът е бил свещен и светилище на бог Дионис.За това свидетелстват каменните храмове, изградени на няколко места.

Пътят към Перперикон започва по дълга пътечка, след което следват дървени стъпала, но по-нагоре ви очакват само камъни.

2014-08-18 12.59.54 2014-08-18 13.01.19

 

 

 

 

 

След като се изкатерите до първата част на града, пред вас ще се разкрие чудна гледка, а пред вас ще видите с колко труд и усърдие предците ни са изградили цял каменен град! Ще видите голямата защитна стена, входът, тронът, отделните стаички, издялани дупки, където видимо е стояло нещо. Навсякъде ще забележите и каналите, по които е вървяла водата. Освен това има баня, както и нещо като примитивен асаньор.

perperikon

По-нагоре са храмовете, акрополът, цистерната за вода и още много стаички, разделени от улички.

perperikon

perperikon

Язовир Въча

Язовър Въча е следващото място, което ме плени. Макар и не толкова огромен, това е най-дълбокият наш язовир –  цели 160 метра. Невероятно красота, но за съжаление трудно достъпен язовир…

vucha vucha

Язовир Батак и язовир Доспат

За тези два язовира съм разказала в пътеписа за миналогодишната си разходка 😉

Роженски манастир

Насочихме се и към Пирин, където посетихме Роженския манастир.Този е най-големият манастир в Пиринския край. Разположен е на 16 км от гр. Сандански в местност с много каменни пирамиди.

rojenski manastir

Град Мелник

Това градче е малък рай! Нагоре – каменни пирамиди, напред – старинни дървени и каменни къщики, местни ресторантчета и изби с хубаво вино, а под теб – много пясък.

Melnik

Рупите

Тук е живяла Ванга, тук е посрещала всички хора, които са идвали за помощ.

rupite rupite

Всъщност мястото е един голям поддържан парк. Може да се влезе в къщата на баба Ванга, да се обиколи изложбената зала, да се видят клипчета с нея и да прочетете нейни думи. Има и голям храм, посветен на нея, както и паметник. На мен ми хареса мястото, макар и да е доста комерсиално. Но пък си е интересно.

Музей на мамута, Дорково

Oтново преоткрих колко богата история имат земите ни. Посещавайки този музей, можете да се уверите, че по земите ни са живели мамути. Доста ясно се вижда тук:

dorkovo

В музея има доста информация за обитавалите земите ни животни. Просто удивително! А разкопките продължават 😉

2014-08-21 12.30.41

Парк Клептуза, Велинград

Това всъщност е най-големият ни карстов извор. Супер, но до тук. Мястото не се поддържа от години. Иначе става за малка разходка далеч от градския шум.

клептуза

Рила планина

Не успяхме да обиколим, каквото си бяхме намислили тук, но все пак придобих впечатления. В Рила определено ми липсваха заоблените огромни върхове отрупани с борове. Отседнахме в един къмпинг, което беше най-хубавото от всичко.

До нас течеше река Рилска и беше толкова красиво!

2014-08-21 18.26.08 2014-08-21 19.00.36 2014-08-21 19.09.01

Самият къмпинг е до реката, толкова зелено и красиво място, точно за почивка.

Рилски манастир

Завършихме разходката с посещение на най-големия манастир в България. Впечатляващ е определено. Манастирът е основан от Св. Иван Рилски през 10 век. Рилският манастир е обявен от ЮНЕСКО за паметник на културата със световно значение.

2014-08-22 11.02.03

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *