Дизайнът на най-желания продукт в света — парите

Комбинирайки уникалност и ексклузивност, парите са едно от най-големите предизвикателства що се отнася до дизайн. Историята на тяхното “разкрасяване” през годините съдържа някои важни уроци, валидни и сега.

Надявам се всеки, който прочете долните редове, да успее да намери полезна информация за себе си и най-вече да се потопи в света на създаването на най-желания продукт  на света— парите.

„Има неща, по-важни от парите, но без пари не можеш да си ги купиш.“ – Мериме

Идеята

Как се е зародила представата за използването на хартията като пари вероятно датира, откакто съществува самата хартия. Смята се, че идеята за парите като средство за акредитиви е възникнала в Китай през 618 година (разбира се, като по-лек и компактен вариант на монетите). Най старата оцеляла “хартийка” датира от династията на Великата Мин между 1368–1399 година. По-долу ще я видите — голяма е колкото обикновен документ, а дизайна може да ви се стори странен.

money

Първата хартиена банкнота

 

Всъщност в дизайна на “ценната хартийка” има нещо гениално. Преди цели 14 века, правилото за достъпност и четливост в дизайна не е нищо ново (очевидно). На горната банкнота виждаме изобразени два наниза, които съдържат общо 10 монети — по този начин древните китайци, които не можели да четат, също разбирали банкнотата. Това просто представяне на паричния еквивалент, заедно с буквеното изображение на стойността, са заобиколени от сложен фон, дракони и облаци с цел привличане на вниманието и защита против фалшифициране! Интересно, нали 🙂

Извод: Очевидно достъпността е нещо, за което си струва да се постараем. Съдържанието трябва да може да се възприема и взаимодейства с хората по прост начин независимо от стиловете и посланията, които са използвани и които носи.

Американските долари

Доларът става официална валута на САЩ през 1860 година, когато в страната се издават банкноти, за да финансират гражданската война. Първата доларова банкнота приличала по-скоро на сертификат и очертавала портрета на Salmon P. Chase. По време на войната гърбът на банкнотата била оцветена в зелено, тъй като този цвят се свързва със стабилност и растеж. И така се зародила традицията на зелените доларови банкноти…

първият долар

Първият долар

От тогава до днес обаче е останал само зеления цвят. Тази първа банкнота била много критикувана заради комбинацията от цветови схеми, неудобния размер и трудното разчитане, особено от хора с увредено зрение.

В резултат в края на 19 век били създадени едни от най-красивите доларови банкноти досега. Те обаче също предизвикали спор и недоволство заради силуета на жена, нарисуван на парите.

долар

От тогава насам доларът започва да изглежда с познатия ни дизайн, въпреки че претърпява още няколко промени, свързани най-вече с борбата срещу фалшифицирането и критиките, които постоянно получава за липса на естетичен вид.

Извод: Историята на американската валута доказва, че редизайна е по-труден от започването на дизайн от нулата, особено когато става въпрос за широко употребявани продукти. Идеята, че новият дизайн ще бъде по-малко ефективен от вече установения, което отдалечава много дизайнери от стойностни подобрения. За да избегнат голямата промяна, те правят няколко малки промени. Този ход може да изглежда безопасен, но всъщност крие голям риск вашите продукти да започнат да си приличат един с друг, а оригиналният дизайн да загуби своето място по трасето.

Нотгелд

В края на Първата Световна война в Германия възникват нотгелд – буквално пари за спешен случай, след като благодарение на хиперинфлацията в онези времена, новите емисии на райхсмарката моментално губят стойността си. Нотгелд се издава от общини, градски спестовни каси и фирми, т.е. не представлява официално платежно средство. Става дума за хиляди банкноти в най-разнообразни стилове — фолклорни мотиви, оформени като класически банкноти, като пощенски марки, с интересни илюстрации или карикатури и истински типографски чудеса. Тъй като те станали средство за изразяване на емоциите на много художници и дизайнери, някои отпечатани серии изобщо не влизат в обръщение, а голяма част задоволявали интереса на колекционерите.

Най-голямата онлайн колекция от нотгелд

 

Извод: Логично след като нотгелд се превръща в двигател на силни и експресивни художествени движения, “банкнотите” изпълняват и главната си цел — емитентите на нотгелд си докарват големи печалби, продавайки валутата директно на колекционери. Оказва се, че обмисления и атрактивен външен вид в крайна сметка води до успех.

Евро

През 1966 година Европейският паричен институт започва конкурс за създаване на дизайн за евро банкнотите. Това се оказва истинско предизвикателство за дизайнерите, защото валутата трябвало да служи на няколко народа и да бъде с прост и изчистен, но атрактивен дизайн и да не забравяме най-важното — със защита от фалшификации.

След седем месечно състезание конкурса печели Робърт Калина от Австралия — той виждал банкнотата, пълна с елементи от различни години в европейската история.

Оригиналният дизайн на еврото

Оригиналният дизайн на еврото

След десетилетия е пусната нова серия банкноти с подобрена защита от фалшификации и нов по-свеж вид, но идеята на оригиналния дизайн седи в основата на еврото и до днес.

актуална евро банкнота

Актуална евро банкнота

Извод: Развитието на еврото през годините служи като много добър пример за един истински универсален дизайн. Дизайнът на валутата е добър пример за дизайнерите, които искат да създадат прост и сигурен дизайн за по-голям кръг от хора.

Норвежка крона

През 2014 година норвежката банка обявява спечелилите предложения за нов вид на валутата. Големите победители се оказват архитектурната компания Snøhetta и експертите по графичен дизайн The Metric System. Основното изискване към участниците едва ли ще ви учуди — засилване на сигурността на норвежката валута. Имало обаче и друго условие, с което трябвало да се справят дизайнерите — да работят само с една тема — морето. Въпреки условията, новите банкноти се превръщат в истинско произведение на изкуството. От едната си страна проектите за банкноти на Snøhetta представят пикселизирани изображения на норвежката брегова линия. На гърба на банкнотите пък са разположени традиционни за страната изображения, като викингски кораб, морски фар и дори риба.

Норвежка крона

Норвежка крона

Извод: Ограниченията могат да дадат свобода , когато работите по проект с много условия или ограничения, опитайте се да ги възприемете по-скоро като напътстващи знаци, върху които да изградите идеята си. Така ще гледате по друг начин на работата си и резултатът със сигурност ще е изненадващ.

Е, оказа се, че парите, които си разменяме всеки ден, са нещо много повече от хартия, на която е изобразен портрет и няколко знака. Комбинацията от удобство, атрактивен, но и семпъл дизайн, и достатъчно ниво на защита е това, което привлича, както обикновените хора, така и колекционерите.

Едва ли някога ще ви се наложи да правите дизайн на пари, но определено можете да гледате на следващия си проект по този начин. Да, все едно ще създавате пари. Главната цел при създаването на парите, както разбрахме, е да се създаде доверие в парче хартия, чиято покупателна стойност е много по-висока от разходите за създаването й. Доверието е в основата, както тук, така и при всеки друг проект.

Някога чудили ли сте се защо на парите винаги е изобразен портрет? Някои проучвания сочат, че хората имат повече доверие на банкнота, която изобразява човешко лице. Тази идея несъмнено може да бъде приложена във визитни картички или интернет страници в менюто “За нас”
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *