Витаминна атака

Здравейте! Тъй като е сезона на топлите напитки, снега и ниските температури, няма по-подходящо време да започнем да пазим здравето си (даже е малко късно).

Доста бях скептична към ползата от пиенето на витамини и добавки под формата на таблетки, но някак случайно почнах да приемам и се оказа, че наистина действат доста положително.

[alert-note]Трябва да подчертая, че най-добрия начин е да си ги набяваме чрез плодове и зеленчуци, но през зимата, те са доста ограничени.[/alert-note]

Да преминем към съществената част. Искам да ви запозная с най-важните витамини за изграждане на добра имунна защита за тялото ни. Съществуват толкова много витамини и съставки, които са полезни, че понякога настава пълна каша. Да изясним нещата!

 icon-angle-right Витамин А

Доста важен витамин за имунната система, както и подпомагащ зрението (другото му име е ретинол). Съдържа се само в храните от животински произход, както и в плодове като ябълки, праскови, сливи и др. Поради това веганите трябва да следят приема на този витамин.

 icon-angle-right Витамин B

Този витамин е малко по-сложен, тъй като се различават цели 11 вида витамин B. Добавките, които съдържат всички тях, се наричат B Complex. Всички те подпомагат действието на метаболизма, което означава протичането на всички процеси в човешкото тяло. Ето защо, смятам, че е много важно да си набавяме тези витамини, или поне някои.

Специално внимание обръщам на витамин B6, който е изключително полезен за спортисти и особено важен за момичетата! Той спомага за усвояването на мазнините и белтъчините, както и за изграждането на антитела. Момичета, от личен опит казвам, че приема му олектоява значително “онези дни от месеца”. 😉

B3 и B4 са много полезни за кръвното налягане, тъй като гонят лошия холестерол, а B1 е главния отговорник за функционирането на мускулната и нервната система.

 icon-angle-right Витамин C

Прословутия и толкова познат витамин също не бива да се подценява. Той не се произвежда от организма, затова трябва да се приема отделно. Основната му задача е да подобри защитните сили на организма и да се справи с болестите. Витамин C e силен антиоксидант заедно с витамин E

 icon-angle-right Витамин D

Този пък отговаря за здравината на костите и нивата на калций в организма. Млякото, яйцата, скаридите са отличен източник на този витамин, но ако не ги консумирате, е важно да си го набавяте.

 icon-angle-right Витамин Е

Както всички досега, и този витамин е изключителен в борбата срещу настинки и стрес. Той работи най-добре с витамин C, В и селен. [alert-note]Повечето антиоксидантни добавки съдържат именно тези витамини.[/alert-note] В храните витамин Е се намира в спанака, ряпата и бадемите предимно.

 icon-angle-right Витамин Р

Може дори да не сте го чували, но той е добър помощник в борбата със стреса, както и с вирусите. Веществата в него се борят специално като заздравяват кръвоносните съдове и капилярите. При проблеми със синини, зачервявания или венци, витамин Р ти приеми! (супер, нали)

Освен всичко изброено, важна роля играят и следните съставки:

– селен – помага за производство на антитела;

– цинк – контролира метаболизма и обмяната на веществата;

– желязо – много важен за достигането на кислород до клетките и производство на енергия;

– калций – пречиства и подсилва оргазнима;

– протеини – участват в производството на всички клетки, антитела и ензими;

– фибри – подпомагат храносмилателната система;

– мастни киселини – Омега-3 и Омега-6, които се борят с възпаленият и подсилват организма като цяло;

Успех!

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *